Translate

dilluns, 13 de març del 2017

Espanyol 4-3 Las Palmas: Embogits

L'Espanyol, després de perdre a Villarreal dissabte passat i empatar a Vigo el dimecres anterior, en una setmana fatídica de cara a la lluita per posicions europees, encarava el duel envers els canaris amb la necessitat d'assolir un bon joc que conduís a un òptim resultat per recuperar sensacions davant la seva gent, i no despenjar-se per complet de la lluita pel setè lloc. Enguany, poc tranquil·les van ser les hores prèvies al matx, si bé l'atenció es va desviar cap a una altra banda, i és que les felicitacions d'alguns espanyolistes cap al Barça per la seva històrica remuntada van obrir, incomprensiblement, la caixa dels trons, desembocant en una forta polèmica que va esquitxar fins i tot a futbolistes de la primera plantilla.

Quique Sánchez Flores, qui va quedar molt satisfet amb el joc de l'equip a l'Estadi de la Ceràmica el cap de setmana anterior malgrat el resultat advers de dos a zero, va optar per repetir sistema, amb l'habitual 4-2-3-1, i tambè onze. Diego López; Javi López, Óscar Duarte, Diego ReyesAarón Martín; David López i Marc Roca; José Manuel Jurado i Piatti per les bandes, amb Gerard com a mitjapunta; i Caicedo com a referència en atac. A l'altra banda, Quique Satién no va poder comptar amb dos dels futbolistes vitals a la columna vertebral del seu equip, Roque Mesa al mig i Marko Livaja a dalt. Enguany, el preparador càntabre sí que va tenir a la seva disposició a altres jugadors amb una gran dosi de futbol a les seves botes, i perillosos per a qualsevol rival, com Alen Halilović, pretès a l'hivern per Jordi LardínJesé Rodríguez, pretès temps endarrere per Óscar Perarnau i posteriorment Ángel Gómez, Jonathan Viera, segon màxim anotador de la formació canària amb sis gols, i només superat per Kevin-Price Boateng, que després d'uns anys de rendiment irregular a l'elit del futbol, ha recuperat aquest curs el seu millor nivell a Gran Canària. Si més no, la sorpresa va esdevenir a la porteria, on el teòric titular, Javi Varas, va cedir el seu lloc a Raúl Lizoain.

A diferència d'altres dies, l'Espanyol va donar inici a la cita amb molta convicció ofensiva, i conseqüència d'una bona combinació entre Gerard i Caicedo, que va acabar en corner, va arribar el gol de David López, molt matiner, quan faltaven encara cinc segons per arribar al primer minut de joc, en arribar de segona línia i rematar absolutament sol la centrada de Jurado. Enguany, l'embranzida inicial no va tenir continuïtat, i ben poc va tardar l'Espanyol a recular i cedir la pilota a la formació dirigida per Setién, centrant tots els seus esforços en aguantar el resultat i ampliar-lo al contracop. Però lluny d'això, el Las Palmes, a la mitja hora de partit, va fer pujar a l'electrònic l'empat a un, mitjançant un xut del central Mauricio Lemos en el qual Diego López no va estar encertat a rebutjar. Això va provocar la reacció d'un Espanyol, que, de nou, va tornar a avançar línies, pugnant per fer-se amb el domini de la pilota, i jugant molt a camp contrari. I malgrat els intents, el dos a un no va arribar fins a l'últim segon, literalment, i és que Gerard Moreno, culminant una excel·lent jugada de l'incombustible Pablo Piatti, va anotar la seva onzena diana del curs vigent quan l'àrbitre ja tenia el xiulet a la boca per assenyalar la finalització del primer període, conseqüència que s'excedien vint-i-tres segons del temps reglamentari.

La represa va començar amb un contratemps important per l'entitat perica. De nou Mauricio Lemos, aquest cop rematant a plaer una falta lateral davant Diego López, va tornar a posar la igualada al marcador. Enguany, en aquesta ocasió Quique va deixar de banda els plantejaments covards i va optar per avançar línies i jugar a camp contrari, esdevenint els següents minuts uns dels millors, pel que va a joc, de l'equip a Cornellà durant el curs vigent. Els canvis de direcció de Marc Roca, la fina tècnica que ahir sí que va exhibir Jurado, i la compenetració entre un Caicedo recuperat i un Gerard Moreno pletòric, a més a més de la velocitat i la qualitat de Pablo Piatti, ocupant la banda alhora que també posicions més centrades, van esdevenir clau, juntament amb la bona sortida de pilota d'Óscar Duarte, Diego Reyes, David López i el mateix Marc Roca, per anul·lar a un Las Palmas que ho va començar a passar malament. El penal transformat per Piatti, quan escassament passaven cinc minuts del segon gol dels visitants, va esdevenir la recompensa a una gran feina de la formació blanc-i-blava, que va durar fins a un quart d'hora abans del final, quan, coincidint amb el quart gol, obra de Jurado, el qual val a dir que va definir amb molta qualitat, l'equip va tornar a recular i a cedir la pilota als canaris, provocant això constants arribades visitants que van costar el quatre a tres, transformat per Mateo García en rematar lliure de marca sol davant Diego López una gran centrada del croat Alen Halilović, i poc va faltar per l'empat.

Malgrat el patiment final i la covardia de Quique Sánchez Flores en alguns trams de l'encontre, la victòria deixa viu a l'Espanyol en la lluita per la setena posició, que molt probablement durà a Europa. Amb trenta-vuit punts, la formació blanc-i-blava segueix novena, però ara, igualada amb l'Eibar, que enguany encara ha de jugar, i a cinc de l'Athletic Club, que va guanyar amb autoritat a Anoeta. Si més no, Ipurua serà la pròxima parada de l'equip, que definirà en el transcurs del pròxim mes, i és que passada l'aturada per seleccions, i després de rebre la visita del Betis, viatjarà a San Mamés, els objectius reals finals.

Jordi Pineda.